środa, 25 października 2017

PRZYGOTOWANIA DO ZIMY- KISZENIE KAPUSTY

W ubiegły wtorek grupa 0 "c" rozpoczęła wielkie przygotowania do zimy, czyli kiszenie kapusty. 
W czasie zajęć dzieci zapoznały się z walorami zdrowotnymi tego popularnego polskiego przysmaku. Przedszkolaki dowiedziały się iż, kiszona kapusta oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin. 
W pierwszym etapie pracy dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk).
Następnie "Zwinne małpki" zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, kminek, ziele angielskie oraz sól). Przedszkolaki poszatkowaną wcześniej kapustę wrzucały do przygotowanego w tym celu pojemnika, a także dodawały marchew i przyprawy. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu tak, aż kapusta puściła sok. Z kolei pojemnik z kapustą został ozdobiony krepiną i umieszczony w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji. 
Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz